fbpx

יום בניו יורק ● פרק א

קבר הנשיא, הקפה של סיינפלד והאזור הסודי של סנטרל פארק

אורך המסלול: כ-6.5 ק"מ.
משך מסלול מוערך: 4-6 שעות, תלוי בקצב שלכם ובאתרים שתיכנסו אליהם.
עונות מומלצות: אביב (עדיפות ראשונה), קיץ, סתיו.
מתאים ל: מתקדמים.
הזווית האישית: יש לי פינה חמה בלב למסלול הזה כי הוא חלק משמעותי מהיום הראשון שלי
בניו יורק אי פעם אי שם בסוף דצמבר 2015.
נתחיל את היום שלנו בתחנת הסאבווי של רחוב 125 על ברודווי, אליה נגיע עם קו 1 של הסאבווי שעובר ברוב האזורים במנהטן. נצא מתחנת הרכבת למדרכה המערבית של ברודווי (לכיוון דרום).
מי שרוצה קפה יכול להיכנס לסטארבקס הסמוך, אבל אני ממליץ להמשיך עוד 2 דקות הליכה לכיוון רחוב La Salle, שם תמצאו בית קפה קטן ומעולה שנקרא Kuro Kuma. אחרי שהצטיידתם בקפה ומאפה, צאו חזרה לברודווי והמשיכו עד לרחוב 122, שם תפנו ימינה. אחרי בלוק אחד תראו מימינכם מדרגות שמובילות לפארק קטן שנקרא Sakura Park. כמו ששמו מרמז, אם הגעתם באביב תוכלו לראות שם פריחה מרהיבה של עצי דובדבן, ואם הגעתם בסתיו תראו שלכת צבעונית.
שבו בפארק, סיימו את הקפה והמאפה, וצאו לכיוון Riverside Dr.
המבנה המהודר שאתם רואים מהצד שני של הכביש הוא המאוזוליאום הכי גדול בצפון אמריקה וקבורים בו הנשיא לשעבר יוליסס גרנט ואשתו ג'וליה.
יוליסס גרנט היה מפקד כוחות האיחוד בזמן מלחמת האזרחים ויחד עם הנשיא לינקולן הוביל לניצחון במלחמה ולסיום העבדות. לאחר מכן הוא כיהן גם כנשיא ארה"ב במשך שתי קדנציות, ולמרות שישנה ביקורת רבה על תקופתו כנשיא, הרי שחלקו בניצחון מדינות האיחוד ופועלו לשיקום ארצות הברית לאחר המלחמה קנו לו מקום של כבוד והוקרת תודה מצד אזרחי המדינה.
עברו בזהירות את הכביש והתרשמו מקרוב מהמאוזוליאום. הכניסה לתוך המבנה היא חינם אם כי בשנתיים האחרונות היא היא לא התאפשרה באופן סדיר.
בטח הבחנתם בינתיים כי בצד השני של הכביש ישנו מבנה מרשים עם צריח רחב וגבוה מאוד.
זאת למעשה הכנסייה הכי גבוהה בצפון אמריקה והיא נקראת Riverside Church. ניתן להיכנס ללא תשלום ולהתרשם גם מבפנים, וניתן גם לרכוש כרטיסים לסיור ותצפית ממגדל הכנסייה. הסיורים מתקיימים בשעות ובימים מסוימים וכדאי להירשם אליהם מראש. בקרו באתר הכנסייה לפרטים מלאים.
נצא מהכנסייה שמאלה ושמאלה לרחוב 120, ונפנה ימינה כשנגיע שוב לברודווי.
נלך עוד כמה דקות עד לתחנה הבאה שלנו – אוניברסיטת קולומביה, אליה נכנס מהשער שמול רחוב 116.
אוניברסיטת קולומביה היא מוסד ההשכלה הגבוהה הוותיק ביותר בניו יורק והיא נחשבת לאחת האוניברסיטאות הטובות בעולם. על בוגריה נמנים מספר נשיאים, אנשי עסקים מפורסמים וגם רות ביידר גינסבורג אחת.
נלך למרכז חצר האוניברסיטה ונתרשם מהמבנים. נביט שמאלה לכיוון ספריית האוניברסיטה ונלך לכיוונה. למרגלות המדרגות המובילות לספרייה נראה את פסל האלה מינרווה המכונה "אלמה מאטר", מושג בלטינית שפירושו "האם המזינה". כיום משמש המושג לתיאור המוסד האקדמי שבו התחנך אדם.
בפסל מסתתר ינשוף שסביבו כמה אמונות טפלות. הצלחתם למצוא אותו?
אם תרצו, תוכלו לעלות במעלה המדרגות, להיכנס למבנה הספרייה, ואפילו לביים תמונה שלכם מרצים באוניברסיטה, לפחות עד שתעשו זאת באמת…
נצא מהאוניברסיטה דרך אותו השער בו נכנסו, נפנה שמאלה ונמשיך דרומה על ברודווי.
כשנגיע לרחוב 112 נבחין פתאום במראה מוכר. בפינה הצפון מזרחית של הצומת שוכנת Tom's Restaurant, המסעדה שחזיתה התפרסמה מאוד לאחר ששימשה כחזית של Monk's Cafe בסיינפלד, הסיטקום הכי גדול בהיסטוריה.
עובדה נוספת ופחות מוכרת היא כי השיר טומ'ס דיינר של סוזן ווגה נכתב בהשראת המסעדה הזאת, בזמן שלמדה בברנרד קולג' הסמוך.
המסעדה עצמה היא דיינר אמריקאי מוצלח יחסית לקטגוריה, ואם אתם כבר רעבים אתם בהחלט יכולים לעצור לארוחה קלה או יותר. על קירות המסעדה תמצאו תמונות רבות של ג'רי, ג'ורג, איליין וקריימר. לצערכם, רותי כהן לא תהיה הקופאית. בכל מקרה אני ממליץ לא לקחת קינוח, את זה תשמרו להמשך המסלול.
נצא מהמסעדה חזרה לברודווי ונמשיך דרומה כ-7 דקות הליכה עד לפארק שטראוס (Straus Park), וזה הזמן לשבת להפסקה קצרה נוספת ולקרוא סיפור מעניין.
פארק שטראוס הוא אתר הנצחה לבני הזוג איזידור ואידה שטראוס שביתם ממוקם במרחק כמה דקות הליכה. על אחד מלוחות האבן בפארק חקוק המשפט "הנאהבים והנעימים בחייהם ובמותם לא נפרדו".
איזידור היה איש עסקים יהודי אמריקאי יליד גרמניה, והוא ואחיו נתן היו הבעלים של מייסיס, בית הכלבו המפורסם (אגב, על שם אחיו נתן שטראוס נקראה העיר נתניה).
איזידור ואשתו הפליגו על הטיטאניק בהפלגתה הראשונה, שכידוע הסתיימה בטרגדיה.
לאור מעמדו הוצע לאיזידור לעלות על אחת מסירות ההצלה הראשונות יחד עם אשתו אידה, אך הוא התעקש להישאר ולסייע בחילוץ הנוסעים האחרים. אידה סירבה גם היא לעלות לסירה, נתנה את מקומה לעוזרת האישית שלה ואף מסרה לה את מעיל הפרווה שלה בטענה שכבר לא תזדקק לו.
אידה צוטטה כמי שאמרה "לא אופרד מבעלי. כפי שחיינו כך נמות, יחדיו". בני הזוג נצפו ע"י עדי ראייה שלובי ידיים על הסיפון ובהמשך טבעו עם הספינה. גופתה של אידה לא נמצאה מעולם. גופתו של איזידור נמשתה מהמים והוא נקבר בסופו של דבר במאוזוליאום שטראוס ברובע ברונקס. סמוך לקבר ישנה אנדרטת הנצחה עליה נכתב, "מים רבים לא יוכלו לכבות את האהבה, ונהרות לא ישטפוה".
מפארק שטראוס נמשיך מזרחה על רחוב 106 ונפנה שמאלה בשדרת אמסטרדם.
שתי המלצות קטנות לפניכם – אם בא לכם משהו אלכוהולי, תמצאו מימינכם בר קוקטיילים מעולה שנקרא Nobody Told Me. אם אתם דווקא בעניין של קינוח או משהו בסגנון, תמשיכו עוד כמה דקות הליכה על שדרת אמסטרדם עד שתראו משמאל מאפייה מעולה בשם The Hungarian Pastry Shop שמציעה מאפים אירופאים קלאסיים.
בין אם נכנסתם למאפיה ובין אם לא, המשיכו על שדרת אמסטרדם עוד דקה על מנת להתרשם מהחזית המרשימה של קתדרלת סנט ג'ון הקדוש, כנסיה ענקית שמציעה גם כן סיורים מודרכים בתשלום.
משם נחזור אחורה לצומת הרחובות אמסטרדם ו-110 ונפנה שמאלה לכיוון סנטרל פארק.
נכנס לפארק מהפינה הצפון-מערבית שלו וננווט באמצעות גוגל מפות לאתר שנקרא The Blockhouse.
מבנה האבן שנגיע אליו הוא למעשה המבנה העתיק ביותר בפארק והוא נבנה לפני למעלה מ-200 שנים, עוד לפני שהפארק היה בכלל בתכנון, כחלק מהיערכות למגננה מפני מתקפה אנגלית במסגרת מלחמת 1812. המתקפה בסופו של דבר לא התרחשה ובמבנה לא נעשה כל שימוש מאז.
נמשיך באמצעות גוגל מפות לכיוון האגם הקטן שנקרא Harlem Meer, אותו נקיף משמאל (צפון) ונלך עד לפינה הצפון-מזרחית של הפארק. בכיכר הסמוכה נראה פסל מרשים של דיוק אלינגטון, המוזיקאי האפרו-אמריקאי המפורסם.
אם זה מעניין אתכם, ממש מעבר לכביש תוכלו לבקר ב-Africa Center, מרכז תרבות שמוקדש לתרבות האפרו-אמריקאית. הכניסה למרכז חינם אך לעתים מתקיימות תערוכות שהכניסה אליהם בתשלום.
מכאן נמשיך בתוך הפארק לכיוון Conservatory Garden, גן פורח יפהפה שמחולק לשלושה חלקים בסגנונות שונים – אנגלי, איטלקי וצרפתי.
מפה יש שתי אפשרויות להמשך בהתאם להעדפה שלכם. מי שממש בעניין יכול כמובן לעשות את שתיהן.
אפשרות אחת היא לצאת מהפארק למוזיאון העיר ניו יורק הסמוך, מוזיאון לא גדול שמתאר את ההיסטוריה וההתפתחות של העיר מאז הקמתה ועד היום. שימו לב שמחיר הכרטיס הוא "מחיר מוצע" והמדיניות היא למעשה "שלם כרצונך".
אפשרות שניה היא להמשיך למסלול בתוך הפארק. אם נבחר באפשרות הזאת, נמשיך את הניווט לכיוון Andrew Haswell Green Bench, ספסל הנצחה לאחד ממתכנני הפארק שממוקם באזור "הסודי" של הפארק. משם נמשיך ל-Huddlestone Arch ונלך לצד המים הזורמים עד Glen Span Arch, אחד ה"שערים" הכי יפים בסנטרל פארק.
נמשיך עוד כמה מטרים עד לאגם המכונה פשוט The Pool, וכאן מסתיים המסלול שלנו.
אם החלטתם לסיים את היום, תוכלו להמשיך לתחנת הסאבווי הקרובה (103st), ואם מזג האוויר מתאים, השעה מאפשרת והבטן מקרקרת, אפשר לקפוץ למסעדת Perfect Picnic NYC שממוקמת כמה דקות הליכה מכם, לרכוש ערכת פיקניק ולחזור לארוחה מסכמת בפארק.
 
עשיתם את המסלול? איך היה?
מוזמנים לשתף, להעלות תמונות, לעדכן אם משהו השתנה וכו'.
 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *