fbpx

היסטוריה


עד גיל 33 לא טסתי ולא יצאתי מהארץ.

רוב הזמן זה לא עניין אותי, בחלק מהזמן לא הייתי במקום שזאת הייתה בכלל אופציה, והיו תקופות שזאת אפילו הייתה אידיאולוגיה (גם היום זאת אידיאולוגיה אבל הפוכה).
 
הטיסה הראשונה שלי הייתה כמה חודשים אחרי שמלאו לי 33 והיא הייתה לניו יורק.
 
כבר שנים לפני כן ניו יורק הייתה סוג של חלום, ואני אפילו לא יודע לומר למה בדיוק. אולי בגלל בן הדוד "המגניב" שעזב את הארץ לניו יורק כבר בסוף שנות ה-90? אולי זה החבר הקרוב שניסה את את מזלו וחזר מסוחרר? אולי בגלל הצפייה הכפייתית בסיינפלד? אין לי מושג. מה שבטוח, בשלב מסוים בחיי ניו יורק בהחלט הפכה ל"תוכנית פעולה" עתידית כלשהי.
 
מכירים את זה שבסיומו של משחק שבו קבוצה לוקחת אליפות אז השחקנים נוהגים להקיף את המגרש, לנופף בדגל ולהודות לקהל? אז מכל מיני סיבות שזה לא המקום לפרטן, הנסיעה הזאת הייתה עבורי חתיכת סיבוב ניצחון.
פעם ראשונה בחו"ל, ניו יורק, לבד.
התרגשתי בטירוף לקראת הנסיעה הזאת. אני רק נזכר בתחושות שלי מהנסיעה ברכבת לשדה התעופה ומצטמרר. אני זוכר שאפילו התלבשתי חגיגי לכבוד הטיסה (טעות של טירון. היום אני מגיע לטיסות עם טריינינג וכפכפים).
 
 
 
התאהבות
 
הגעתי לעיר בפעם הראשונה ב-27/12/2015. טיסת אל על ישירה בג'מבו המיתולוגי, וזה לגמרי היה מטוס גדול שהמריא דרך דמעה שקופה.
 
אני מגיע לטיולים מאוד מוכן וגם אז באתי הכי מאורגן שאפשר, בטח ביחס למי שזאת הפעם הראשונה שלו. אין לי מושג איך אנשים טיילו לפני גוגל, אבל הוא הפך מהר מאוד לחבר הכי טוב שלי בטיול.
 
נחתתי ב-JFK, יצאתי מהמטוס לכפור של ניו יורק, עברתי הגירה, אספתי מזוודות ומיהרתי לחפש את ה-Air Train. בדרך כמה אנשים חייכו אלי והנהנו לי לשלום. אחד מהם דמה באופן חשוד למג'יק ג'ונסון. חשבתי לעצמי, מה קרה לחוסר הנחמדות של הניו-יורקרים? נו, אולי הם לא מקומיים…
 
עשיתי את דרכי לעיר ב-Air Train ואח"כ ב-Subway, בפעם הראשונה שעוד רבות יבואו אחריה.
עד היום כשאני נתקל בריח שתן חריף זה קצת מעורר בי נוסטלגיה למעלית שיורדת לרציף בתחנת Sutphin Blvd ולהגעה הראשונה שלי לעיר…
 
הרומן שלי עם התחתית הסרוחה והקסומה של ניו יורק התחיל מיד.
ישראלים לרוב לוקחים מונית צהובה או אובר משדה התעופה אל העיר, אבל אני אף פעם לא מוותר על הנסיעה בתחתית – חוויה ניו-יורקית טהורה והפריק שואו הכי מרתק בעולם (בחזור לרוב העייפות מכריעה ואני לוקח אובר).
 
לקחתי את ה-J עד לתחנת Essex st והלכתי לדירה ששכרתי ב-Lower East Side.
אחרי התמקמות מהירה הלכתי לתחנת Grand st שהייתה סמוכה לדירה והפכה ל"תחנת הבית" שלי בביקור הזה, ולקחתי את ה-D עד לתחנת רחוב 125 בהארלם. שם התחלתי את הסיפור שלי עם העיר.
באותו היום באפר ווסט סייד פרצופים רבים חייכו אליי ומכל כיוון אמרו לי בוקר טוב ומה שלומך. כאילו כבר שנים חיכו לי שאבוא.
 
בימים הבאים חרשתי את מנהטן לאורכה ולרוחבה. העיניים מסתחררות מקישוטי הכריסמס והלב מתרונן מאווירת החגים בכל פינה. אני מתפעם מהאתרים המוכרים, מתרגש מהשמות המיתולוגיים, ומגלה גם נקודות רבות שלא רואים בסרטים ולא מופיעות במדריכי התיירים.
 
בערב הרביעי שלי בעיר הלכתי לראות את הניקס במדיסון סקוור גארדן ואחרי המשחק שוטטתי בצ'לסי. בעודי מתהלך ברחובות פתאום הרגשתי תחושה משונה – הרגשתי בבית.
בערב הרביעי שלי בעיר פתאום הרגשתי כאילו תמיד הייתי פה. כאילו אני והיא מכירים כבר שנים. כאילו אני מבין אותה והיא אותי בכלל בלי מילים (וזה לא שניו יורק לא יודעת לדבר).
כל כך מוזר.
 
שמונה ימים מלאים ביליתי עם העיר בביקור הראשון שלי. ממנה נסעתי ליומיים נוספים בניו אינגלנד. מסייר באחוזות בניופורט וחושב על ניו יורק. משוטט ברחובות בוסטון השקטה והראש בכלל במנהטן הסוערת.
 
אחרי עשרה ימים באמריקה חזרתי למזרח התיכון.
האסימון לא נפל לי מיד. אני חושב שחלפו אפילו כמה חודשים עד שקלטתי שאני מאוהב. אבל מאוהב אמיתי, עם פרפרים בבטן ועיוורון לחסרונות.
ואם בהתחלה היה מדובר בטיול סולו חד פעמי שמי יודע אם אי פעם יקרה שוב, הרי שמהר מאוד היה ברור לי שהפעם הבאה תגיע בדיוק שנה אחרי, וזה מה שקרה.
 
 
 
אהבה
 
בדצמבר הבא חזרתי שוב לעוד שבוע אינטנסיבי עם העיר שלי וההתאהבות הסוערת מהביקור הראשון הפכה לסיפור אהבה ולחיבור עמוק הרבה יותר ממה שניתן היה להעלות על הדעת (וכאן המקום לומר תודה לזוגתי שקיבלה את השיגעון הזה למרות הקושי והמחיר, שכן חלפו כמה שנים עד שהיא הצטרפה אליי לביקורים בעיר).
 
הייתי יכול (ועדיין) לצפות שעות בסרטונים וקליפים על העיר, לקרוא כתבות ומאמרים שמספרים עליה. התחלתי לעקוב אחרי עשרות דפי פייסבוק ואינסטגרם וערוצי תוכן שונים שעוסקים בעיר. בוקר אחד מצאתי ביוטיוב סרטון על הסאבווי בניו יורק, לא משהו ערוך או מתוחכם מדי אלא רק אוסף צילומי וידאו של רכבות בזמן שהן עוצרות בתחנות (מצליחים להיזכר ברעש החד והצורם?). אז הפעלתי את הסרטון הזה שוב ושוב בווליום מוגזם, עד שאשתי באה לבדוק מה זה הרעש הזה ואם השתגעתי סופית, אז אמרתי לה את המשפט האלמותי, "את לא מבינה שזה כמו מוזיקה בשבילי?".
 
לבי במערב ואנוכי בסוף מזרח.
 
יום אחד הרגשתי פרץ געגועים לקוני איילנד.
אבל רגע, אף פעם לא הייתי בקוני איילנד.
איך אפשר להתגעגע למקום שמעולם לא היית בו?
 
אחרי שנה נוספת, שוב בדצמבר, הגיע הביקור השלישי, והפעם עם חבר קרוב (היכרות בין חבר קרוב לבין חברה חדשה זה שלב די מתבקש במערכת יחסים, לא?).
 
חלפה חצי שנה נוספת עד לביקור הבא, פעם ראשונה בקיץ, כשהפעם התירוץ (המוצדק!) היה עזיבת מקום עבודה לאחר תקופה ארוכה וחשש מהבאות. והרי ניו יורק מזמן מבחינתי כבר הפכה להיות התשובה לכל השאלות, הפתרון לכל הבעיות והתרופה לכל המחלות (אולי חוץ מקורונה…).
יומיים לפני הטיסה התקבלתי לעבודה חדשה וחזרתי מניו יורק מיד לתוך ההתחלה החדשה הזאת.
מנאז' א-טרואה
 
אחרי מספר חודשים התחיל השלב הבא ביחסים שלי עם העיר.
אחרי שנים שזה לא התאפשר (בעיקר משיקולי בייביסיטר) נסעתי עם זוגתי בפעם הראשונה ואתם יכולים רק לדמיין את מפלס ההתרגשות.
נסענו באוקטובר לביקור קצר ומהיר בן 4.5 ימים אינטנסיביים ומקיפים מאוד (ותודה לכישורי התכנון ולהיכרות הפנומנלית שלי עם העיר…).
אחרי 5 חודשים נסענו שוב, הפעם במסגרת מה שהייתה אמורה להיות נסיעת עבודה שבסוף הייתה חופשה לכל דבר, ואחרי עוד כמה חודשים נסענו יחד בפעם השלישית כי בינתיים אשתי התאהבה לא פחות ממני ופתאום ניו יורק היא לא רק שלי אלא של שנינו. שיגעון של שנינו.
כאמור, מנאז' א-טרואה.
 
סך הכל 7 ביקורים ב-4 שנים (עד לאותו הרגע), וסיפור אהבה אחד ענק בין אדם לעירו.
ואז הגיעה הקורונה
 
אמרו שניו יורק מתה. אמרו שהעיר שהתגברה על אסון התאומים וצלחה את משבר הסאב-פריים לא תתגבר על משבר הקורונה.
וזאת לא רק הקורונה כי השנה ההיא הייתה די קשוחה, אפילו בסטנדרטים של ניו יורק. מכל מיני סיבות שסתם מעצבן אותי לפרט אותן, הפשע ברחובות ניו יורק גאה והם הפכו להיות קצת פחות בטוחים ממה שהיו.
פתאום יש הגירה שלילית משמעותית ועשרות אלפי דירות ריקות בעיר.
אחרי שפורסמו הקולות שטענו ש"ניו יורק מתה", ובראשם פוסט בלינקדאין של ג'יימס אלטושר, הגיב לדברים ג'רי סיינפלד במאמר בניו יורק טיימס, אותו סיים במילים "הוירוס המטופש יכנע בסופו של דבר, כמו שאתה נכנעת, ואנחנו נמשיך עם ניו יורק אם זה בסדר מבחינתך, והיא תחזור כמו גדולה, אין ספק בזה בכלל, וזה יקרה בזכות כל הניו יורקרים האמיתיים, הקשוחים, שלהבדיל ממך, אוהבים אותה ומבינים אותה, נשארים בה ובונים אותה מחדש" (תרגום חופשי). אני כך כך אוהב את ג'רי סיינפלד.
 
לא היה לי הרבה מה לעשות עם זה. היה ברור לי שכל זמן שהאהבה לעיר בוערת בנו אין לזה באמת תחליף והעיר לא תמות לעולם. ואני רק התגעגעתי, כל כך התגעגעתי אליה.
כתבתי אז פוסט געגועים שחלקים גדולים ממנו כלולים בשורות האלה שאתם קוראים עכשיו ופרסמתי אותו בקבוצות השונות.
 
אוהבי ניו יורק רבים הגיבו בהזדהות ופתחו את הלב, בתגובות ובפרטי. פתאום גיליתי שאני לא כזה מיוחד ורבים כמותי נפלו שדודים לרגלי העיר הזאת.
אבל זה בסדר, לא נפגעתי…
יש מספיק ניו יורק לכולם וזה בדיוק הייחוד שלה. היא נותנת מקום לכל אחד.
ניו יורק בעברית
 
בראשית 2017, זמן קצר אחרי שחזרתי מניו יורק בפעם השניה, הבנתי שאני בבעיה. אני רוצה אותה בחיים שלי אבל זה קצת מתנגש עם כמה מרכיבים אחרים בחיים האלה.
אז כדי להתמודד עם הגעגועים התחלתי לכתוב. כן, קצת כמו חייל בחזית שכותב לאהובתו.
מאחר וזה קצת בעייתי לכתוב לעיר כי היא כנראה לא תענה, פשוט כתבתי למטיילים הבאים.
פרסמתי עשרות ומאות פוסטים ותגובות שקיבלו במצטבר אלפי לייקים, תגובות ותיוגים.
התכתבתי בפרטי עם אינספור מטיילים וסייעתי במה שיכולתי.
כתבתי המלצות, טיפים, מדריכים, תוכניות טיול, ואפשר לומר שהתגובות של המטיילים היו עבורי המענה של העיר ל"מכתבים" שלי.
 
בשלב מסוים התחלתי "להתפזר" קצת מרוב תוכן שיצרתי, אז כדי לרכז את הכל בצורה נוחה יותר לגישה ולשיתוף הקמתי את דף הפייסבוק "ניו יורק בעברית" (שממש בזמן כתיבת שורות אלה חוגג 3,000 עוקבים).
לפני כמה חודשים כשהתפנה לי קצת זמן החלטתי שאני רוצה גם קהילה פעילה, אז הקמתי את הקבוצה "ניו יורק בעברית – הקהילה" (שממש בזמן כתיבת שורות אלה חוגגת 2,000 חברים).
במקביל, זוגתי המוכשרת עד מאוד יצרה ועיצבה לי לוגו מושלם, בנתה לי את אתר האינטרנט הכי יפה בעולם, והנה אנחנו פה.
 
אבל למה בכלל אני צריך אתר?
כסף
 
אני חושב שבמצטבר הקדשתי עד היום מאות ואולי אלפי שעות ליצירת תוכן הנוגע לניו יורק. קריאה ולמידה, כתיבת פוסטים, הוספת תגובות, ייעוץ בפרטי, בניית תוכניות טיול, שיחות טלפון ועוד. הכל ללא תשלום כמובן. פשוט תחביב שעשה לי טוב. אפילו טוב מאוד.
מול התחביב ניצבה לעיתים המציאות, טפחה לי על השכם ואמרה, "כל הכבוד, הפוסט הזה היה מאוד מרגש, עכשיו לך לעבודה כי יש לך חשבונות לשלם".
אנחנו חיים במין דור כזה שאין הגשמת חלום גדולה יותר מלהתפרנס ממה שאתה אוהב, ובנסיבות משמחות למדי התקופה הזאת מאפשרת לי לנסות לקחת את התחביבים שלי ולהפוך אותם לפרנסה.
אז אני עובד במקביל על כמה פרויקטים מהממים שלא קשורים לניו יורק ו/או לתיירות, אבל במקביל ואחרי שנים שניו יורק מרוקנת לי הכיסים באכזריות, אני מקווה לשנות קצת את המאזן וגם ליהנות על הדרך.
אם היה לי שקל על כל פעם ששמעתי בשנים האחרונות את המילים "אתה חייב להפוך את זה למקצוע", הייתי יכול לקנות היום מנה שווארמה (בלאפה!). אז הנה, אני ילד טוב. עושה מה שאומרים לו.
אתם
 
הגעתם עד כאן? אז קודם כל תודה שקראתם, לא רק עכשיו אלא בכלל בשנים האחרונות. אם אף אחד לא היה קורא את מה שכתבתי כנראה שלא הייתי עכשיו במקום הזה.
דבר שני, אני אשמח ואעריך מאוד אם תשתפו, תפרסמו ותשלחו לחברים שטסים לניו יורק גם את האתר וגם את הפוסטים שאני מפרסם (וגם את הפוסט הזה, במיוחד אם אתם קוראים אותו בגרסת הפייסבוק שלו), תזמינו חברים לקבוצת הפייסבוק, תזמינו חברים לדף, וכמובן תרגישו חופשי לפנות אם אתם בדרך לניו יורק.
 
שוב, תודה!

יאללה בואו לקהילה שלנו בפייסבוק >>