fbpx

תוכנית טיול לדוגמה 2023 (ביקור ראשון בעיר)

לפני כמה שנים (2019) זוג חברים קרובים טסו לניו יורק בפעם הראשונה וכתבתי להם תוכנית טיול.
 
בזמנו פרסמתי את התוכנית הזאת בכמה קבוצות והיא קיבלה המון לייקים ותגובות (עד היום קופצות לי מדי פעם התראות לגביה), כי היא באמת מעולה, או לפחות הייתה מעולה לזמנה.
 
אז לקחתי את התוכנית הזאת, ערכתי אותה, עדכנתי אותה, וניסיתי להפוך אותה ל"רחבה" יותר כדי שכמה שיותר מטיילים יוכלו להיעזר בה ולהתבסס עליה בקלות יחסית.
 
זה אמנם לא "מדריך לביקור ראשון" (שעל הגרסה המעודכנת שלנו אני עובד במקביל) אבל זאת תוכנית שלדעתי יכולה לעזור המון למי שמגיע בפעם הראשונה.

כמה כללי אצבע וטיפים כלליים:

  1. גוגל מפות זה החבר הכי טוב שלכם. הוא יכול לעזור לכם למצוא מסעדה טובה בהתאם לתקציב שלכם, למצוא בית קפה שפתוח בשעה שקמתם, אתם יכולים לנווט איתו בתחב"צ, להגיע לאתרי האינטרנט הרשמיים של כל אטרקציה ועוד. אם אתם לא יודעים לעבוד איתו או לפחות לנווט איתו, אני ממליץ בחום לצפות בוובינר שהעברתי בנושא.

  2. מזג האוויר בניו יורק יכול להיות משוגע. לא נדיר שיש הפרשים של 15-20 מעלות בין יום אחד ליום שאחריו ותמיד יכול להיות גשם. נסו לא לתת לזה להפריע לכם, לבנות תוכנית כמה שיותר גמישה ומקסימום להחליף תוכנית יומית במידה והמקורית השתבשה בגלל מז"א.

  3. הקדישו כמה דקות לעיון במפת העיר. חשוב שתבינו באופן כללי את המבנה של העיר (שדרות לאורך, רחובות לרוחב, כיוונים וכד'). זה יעזור מאוד להתמצאות.

  4. הכי קל לנווט בסאבווי באמצעות גוגל מפות. משהו שחשוב לדעת – כמעט לכל קווי הסאבווי יש גם כיוון – אפטאון וברונקס או דאונטאון וקווינס/ברוקלין. זה מאוד עוזר להבין איזה כיוון של הקו אתם צריכים.

  5. כמעט לכל אבן שתראו בניו יורק יש סיפור מעניין שעומד מאחוריה. תשתדלו לפתוח ויקיפדיה ולקרוא על האתרים שאתם מגיעים אליהם, לפחות על הבולטים שבהם.

  6. אני כותב לכם פה בנפרד שתי המלצות ליציאות בערבים. אני לא בטוח שיהיה לכם כוח, למרות שכדאי שתצאו אפילו לזמן קצר יחסית, פשוט שלבו את זה מתי שתרצו.
    ● ארוחת ערב ב-Kat'z Deli, ואז הליכה לאורך רחוב Saint Marks (רחוב 8 באיסט ווילג'). כץ דלי זאת מעדנייה יהודית מפורסמת מאוד שפועלת כבר למעלה מ-130 שנים. שם צולמה סצנת זיוף האורגזמה בסרט "כשהארי פגש את סאלי" (יש שלט מעל השולחן הספציפי). רחוב סיינט מארקס באיסט ווילג' זה איזור של פאבים וחיי לילה. אפשר פשוט להיכנס לאחד מהם ולשבת לבירה וכד'. מקום מעניין במיוחד הוא Please Don't Tell – פאב Speakeasy שמסתתר בתוך מסעדת הוט דוג. המעדניה נמצאת ברחוב האוסטון (ולא יוסטון כמו שיש כאלה שקוראים לו) ורחוב סיינט מארקס הוא במרחק רבע שעה הליכה (כדאי ללכת דרך השדרה הראשונה).

    ● ניו יורק היא אחלה עיר "לראות מלמעלה" ויש בה לא מעט Rooftops. אולי אפילו במלון שלכם יש אחד.
    אני ממליץ על 230 Fifth Rooftop Bar שבחורף יש בו "איגלואים". כדאי שתזמינו מקום מראש. אפשר גם באינטרנט.

עכשיו לתוכנית…

 

יום א'

● כניסה לארה"ב

עד הקורונה הייתם מתחילים את התהליך במכונות האוטומטיות (מענה על שאלות, סריקת ויזה וכו', לפעמים זה היה בעברית, תלוי באיזה טרמינל נחתתם), ממשיכים משם לפקיד הגירה לקבל חותמת (ולפעמים שאלות נוספות) והולכים להמתין לכבודה.

למיטב ידיעתי נכון להיום המכונות עדיין לא חזרו לפעול באופן מלא, אז פשוט ניגשים ישירות להמתין בתור לפקידי ההגירה בהתאם להנחיות הסדרנים.

● נסיעה למלון

יש לכם ארבע אופציות עיקריות:

  1. מונית צהובה (יש תור מסודר ביציאה מהטרמינל).

  2. אובר/ליפט (יוצאים מהטרמינל ומזמינים).

    שתי האופציות האלה לרוב יעלו בסביבות 80-100$ כולל הכל.

  3. שאטלים – מספר חברות מפעילות שאטלים מהשדות השונים בניו יורק. השאטל אוסף מספר מרובה של נוסעים ומפזר כל אחד במלון שלו. היתרון הוא נוחות כמעט כמו של מונית במחיר זול משמעותית. החיסרון הוא שמשך הנסיעה עלול להיות ממושך מאוד (תלוי היכן המלון שלכם ממוקם בסדר הנסיעה של השאטל). שימו לב שאם אתם 3 נוסעים ומעלה בכל מקרה משתלם כבר לקחת מונית/אובר.

  4. תחבורה ציבורית – קצת פחות נוח אבל זול משמעותית ולרוב מהיר יותר. לדעתי זאת גם חוויה הרבה יותר מעניינת. העלות מ-JFK היא כ-11$ לאדם ואם המלון שלכם במרחק הליכה קצר מאחת התחנות שהסאבווי מגיע אליה, זאת בהחלט אפשרות שהייתי שוקל (כדאי לוודא שהתחנה שאתם יורדים בה נגישה כדי להימנע מלסחוב מזוודות במדרגות).

החלטתם ללכת על תחב"צ? ככה עושים את זה מ-JFK (זה בדיוק הזמן לנווט באמצעות גוגל מפות):

עוקבים אחרי השילוט מהטרמינל לכיוון ה-AirTrain ולוקחים את הקו שמגיע לתחנה שאתם צריכים בהתאם למיקום המלון שלכם (למרכז מנהטן לרוב תצטרכו להגיע לתחנת ג'מייקה, לעבור לתחנת הסאבווי ולקחת משם את ה-E).

התשלום ל-AirTrain הוא ביציאה – קונים כרטיס ב-8.5$ במכונות ואיתו יוצאים, או שפשוט מצמידים את האשראי למסוף באחד השערים.

בסאבווי מומלץ לשלם לסאבווי באמצעות אשראי/אפליקציית תשלום (מצמידים למסוף בשער), ובמידה ואתם מקפידים לשלם באותו אמצעי תשלום, המערכת תחייב אתכם בכל שבוע בסכום מקסימלי של 34$.

צ'ק אין במלון

בהתאם לשעת הנחיתה שלכם ולמדיניות המלון, בצעו צ'ק אין או אחסנו את המזוודות עד לשעת הצ'ק אין.

לטובת ההתמודדות עם הג'ט לג, אני ממליץ לעשות כל מאמץ להימנע מללכת לישון מיד כשהגעתם למלון. המטרה שלכם ביום הראשון, ולא משנה באיזו שעה נחתתם, היא ללכת לישון בשעה נורמלית לפי שעון ניו יורק (נניח 22-23).

אם נחתתם מוקדם, תעשו מנוחת צהריים משעת הצ'ק אין למשך שעתיים-שלוש וצאו לעוד כמה שעות עד הערב. אם נחתתם בשעת צהריים/אחר הצהריים, נסו להישאר ערים עד הערב.

● סיבוב במידטאון

יש לכם כמה שעות לסיבוב במרכז העיר. אלה התחנות שלכם, בסדר הזה:

א. Bryant Park – אחד הפארקים האהובים בעיר. כיף ונעים שם כל השנה, אבל אם הגעתם בחורף תמצאו שם את ה-Winter Village שזה אומר – משטח החלקה על הקרח, עץ חג מולד, עשרות ביתנים של אופנה, אומנות ואקססוריז ומלא אווירה.

בפינה הצפון מערבית של הפארק יש ביתן משקאות חמים מעולים וגם ביתן קטן של מאפיית לחמים הישראלית.

ב. New York Public Library – הספרייה נמצאת צמוד לבריאנט פארק ממזרח, על השדרה החמישית.

הכניסה חינם, ואם הגעתם בעונה ותיכנסו מהחזית אולי כבר תראו שם את עץ חג המולד ואת החנוכייה לידו. אגב, בכל סוכות ממוקמת סמוך לספרייה סוכה של חב"ד.

לא חייבים לעבור בכל החדרים והאולמות, אבל אל תפספסו את אולמות הקריאה בקומה העליונה (במיוחד את The Rose Main Reading Room). מוצעים גם סיורים בספריה. ניתן לברר פרטים באתר.

כשאתם יוצאים מהספריה תמשיכו על השדרה החמישית לכיוון מרכז רוקפלר.

ג. Rockefeller Center – במרכז רוקפלר יש רחבת ההחלקה על הקרח בעונה (הדרך אליה מהשדרה החמישית מקושטת מהמם לכבוד החגים בדיוק אותו דבר כבר 70 שנה, ובאופן כללי הדקורציה שם משתנה בהתאם לעונה לאורך השנה), חנות Lego, חנות הצעצועים FAO Schwarz, אולם ההופעות Radio Center, התצפית Top of The Rock ועוד המון חנויות וכד'.

על השדרה החמישית מול רוקפלר ממוקם בית הכלבו Saks Fifth Avenue שעל החזית שלו מוקרן מיצג אור קולי בתקופת החגים, לידו קתדרלת פטריק הקדוש המהממת. מול הקתדרלה ניצב הפסל של Atlas שנושא את הגלובוס על גבו.

צאו מרוקפלר לכיוון השדרה השישית (גם שם יש תפאורה ייחודית בהתאם לתקופה) ומשם נווטו לכיוון היעד הבא.

ד. Times Square – המקום הכי מלאכותי בעיר. המון חנויות ואורות, חנות M&M, חנות Hershey's, חנות Disney, עשרות חנויות אופנה וקוסמטיקה, המדרגות האדומות, כדור הקריסטל (של ערב השנה החדשה), ועוד אינספור מלכודות תיירים בדיוק בשבילכם. מקומיים מגיעים לשם רק אם הם עובדים שם.

יום ב'

יש משהו ממש סמלי ביום הזה שהוא למעשה היום המלא הראשון שלכם בעיר. אתם מתחילים בהפלגה סמוך לפסל החירות שסימל עבור המהגרים את התקווה לחיים חדשים, וממשיכים לשכונות ה-Lower East Side – האזור שהכי מזוהה עם המהגרים בעיר כבר למעלה מ-150 שנים.

פסל החירות (האופציה החינמית) – Staten Island Ferry

המעבורת החינמית לסטטן איילנד מאפשרת תצפית סבירה על פסל החירות. אתם צריכים להיצמד לצד הימני של המעבורת עם כיוון הנסיעה כדי להשקיף על הפסל.

בהמשך ניתן להשקיף גם על ברוקלין משמאל ולפני שמגיעים לסטטן איילנד ניתן לראות משמאל את גשר Verrazzano-Nerrows שמחבר בין ברוקלין לסטטן איילנד ונמצא בכניסה למפרץ שדרכו היו מגיעות אוניות המהגרים לניו יורק. ההפלגה נמשכת כ-20 דק'.

אמפייר אאוטלט – Empire Outlet

אאוטלט קטן יחסית שנמצא ממש סמוך לתחנת המעבורת בסטטן איילנד. יש שם כמה חנויות שוות (Old Navy, Nike, Columbia וכו’) אבל לא לצפות ליותר מדי.

משם אתם חוזרים עם המעבורת החינמית למנהטן.

פסל החירות (בתשלום) – Statue of Liberty

אפשרות אחרת (ולדעתי מומלצת יותר) היא לשוט לפסל החירות עצמו ולראות אותו מקרוב. אני ממליץ להזמין כרטיסים רק מהאתר הרשמי (שימו לב שאתם בוחרים כרטיסים למעבורת שיוצאת מניו יורק) והכי חשוב – לעשות את זה כמה שיותר מוקדם בבוקר כדי להימנע מתורי ענק.

חוץ מהפסל, באי החירות עצמו ישנו גם מוזיאון חדש יחסית שמוקדש לפסל החירות. בנוסף הכרטיסים כוללים כניסה למוזיאון ההגירה באליס איילנד (זאת התחנה השנייה אחרי פסל החירות ולפני מנהטן).

צ'יינה טאון – China Town

השכונה הכי מסריחה בעיר (אבל אני ממש אוהב אותה). לפני שבאו הסינים היו פה יהודים בהמוניהם, ולכן יש גם לא מעט בתי כנסת היסטוריים באזור ואני ממליץ שתתחילו שם.

אחרי שתרדו מהמעבורת (החינמית) קחו אוטובוס M15 לכיוון צ'יינה טאון ורדו בתחנת Pike St & Division St.

נווטו משם ברגל ל-Museum at Eldridge Street. זה בית הכנסת הראשון בניו יורק והשני בארה"ב, ובמקרה בימי שני הכניסה היא על בסיס "שלם כרצונך". יש שם פרוספקט גם בעברית.

נווטו משם לכיוון הכניסה המרשימה לגשר מנהטן (מפגש הרחובות Canal\Bowery).

כנסו לרחוב Bowery וזהו – אתם בסין.

לכו עוד שני רחובות ופנו שמאלה לרחוב Grand, ואז שוב שמאלה ברחוב Mott. אם אתם בעניין, כנסו לאחת המסעדות הסיניות ונשנשו מנה של דמפלינגס (אבל אל תשבעו! בהמשך יש עוד אוכל…).

בשלב הזה כבר לא תרצו לראות יותר סינים בחיים שלכם, ולכן המשיכו דרומה ופנו ימינה לרחוב Canal ואז שוב ימינה לרוחב Mulberry.

ברוכים הבאים לאיטליה…

ליטל איטלי – Little Italy

זאת לא באמת שכונה כי צ'יינה טאון כבר מזמן "אכלה" אותה. כיום נשאר בעיקר רחוב אחד (Mulberry) עם סטייל מיוחד ומסעדות איטלקיות מפתות באמצע כל הזוהמה של צ'יינה טאון.

גם פה, אם החלטתם לאכול משהו, אל תתפרעו.

המשיכו ללכת על רחוב Mulberry ונווטו את דרככם לכיוון Habana To Go, שם מוכרים את התירס הצלוי הכי טעים בניו יורק (בצמוד נמצא Café Habana – אותה בעלות ואותו אוכל, אבל יותר "לשבת" מאשר "לקחת"). בשביל הקטע, כנסו לשירותים ב-Café Habana. חוויה מעניינת…

סוהו – Soho

למעשה אתם כבר בסוהו. השכונה נקראת על שם השכונה הדומה בלונדון אבל השם מתייחס גם למיקום השכונה – South of Houston.

מקפה הבאנה לכו דרומה על רחוב Elizabeth. אם אתם בעונה המתאימה, שווה להיכנס ל-Elizabeth Street Garden, גינה קהילתית מקסימה במרחק דקות הליכה ספורות.

בהמשך פנו ימינה (מערב) לרחוב Spring, שהוא הרחוב המרכזי בסוהו, ופשוט לכו לאורכו.

בדרך תיתקלו ב-Lombardi's, הפיצה הראשונה בעיר, ואח"כ ב-Ta'im, הפלאפל של עינת אדמוני, בחנות הקונספט של Nike (אפשר לקנות שם נעליים בעיצוב עצמי), בבראסרי המפורסם Balthazar, לקראת סוף הרחוב ב-Dominique Ansel Bakery, איפה שנמכר הקרונאט המקורי (כתבו קרונאט בגוגל וקראו על הטירוף), ובעוד המון בתי אוכל מסוגים שונים, חנויות מגוונות (לאו דווקא זולות) וסניפים של מותגים מוכרים.

אחרי דומיניק אנסל נראה לי שכדאי שתלכו לנוח קצת.

אטרקציות נוספות בסוהו (או ממש קרוב): מוזיאון הגלידה ו-Color Factory.

יום ג'

מסלול פתיחה מהמם לרובע הפיננסי

התחילו את המסלול שלכם להיום ב-Teardrop Park, פארק קטן וחביב שאין כל כך מה לעשות בו אם אתם בלי ילדים. אין מה להתעכב שם אלא ישר לחצות אותו ולהמשיך עוד דקה הליכה לכיוון Rockefeller Park על גדת נהר הדסון (לא לבלבל עם מרכז רוקפלר במידטאון).

משם לכו דרומה ונווטו לכיוון Irish Hunger Memorial. כנסו לסיבוב קצר באתר ההנצחה – פינת חמד מעט סוריאליסטית בסביבה (קראו בגוגל מה זה "הרעב האירי").

אח"כ רדו מהאנדרטה וחזרו לכיוון נהר הדסון, לכו שוב דרומה עוד דקה-שתיים עד שתגיעו למזח עם סירות ופנו שם שמאלה לכיוון מרכז הקניות Brookfield Place.

אחרי שנכנסתם וסיימתם להתפעל מהתפאורה, שימו לב שיש מימינכם שוק אוכל צרפתי שנקרא Le District. כנסו לסיבוב קצר, ממש נחמד שם.

קניות בקניון הזה לא כל כך רלוונטיות כי הכל יקר רצח. למעלה יש מתחם מזון, אבל עוד מוקדם מדי לאכול.

מהקניון אל תצאו לרחוב, אלא דרך מעבר תת קרקעי לכיוון הרכבת לג'רזי (זה בצד הנגדי לזה שממנו נכנסתם).

העיצוב של המעבר כבר ירמוז לכם על ההמשך…

האוקולוס – The Oculus

המבנה הזה בעיצובו של האדריכל הספרדי סנטיאגו קלטרווה (גשר המיתרים) הוא לדעתי אחד האתרים הכי מדהימים בעיר. קניון שיושב מעל תחנות רכבת עם עיצוב מופרע לחלוטין (אוקולוס זה עין בלטינית).

אתם למעשה נכנסים לאוקולוס מהמפלס התחתון שלו ומגיעים ישר פנימה.

עשו סיבוב גם למטה וגם למעלה, צלמו תמונות עד שתמצו וצאו החוצה דרך אחת מ"קצות העין" במפלס העליון, עדיף לכיוון מערב (זה שבאתם ממנו).

אתם למעשה יוצאים החוצה למתחם של מרכז הסחר העולמי, והכל שם פשוט מהמם.

אנדרטת אסון התאומים – 9/11 Memorial

בדיוק במקום בו עמדו התאומים נבנה אתר ההנצחה. שתי בריכות מרובעות ועמוקות שיושבות על אותו תוואי של המגדלים. מסביב לבריכות חקוקים שמותיהם של הנספים. אם אתם רואים ורדים נעוצים בחלק מהשמות, זה אומר שזה יום ההולדת של אותו אדם. סמוך לאתר ההנצחה יש גם את המוזיאון, אתם יכולים להיכנס או לשמור אותו לביקור הבא שלכם בעיר.

כנסיית סן ניקולאס – St. Nicholas Greek Orthodox Church

כנסייה חדשה ומאוד מיוחדת בעיצובו של קלטרווה (שני סעיפים למעלה). הכנסייה מנציחה כנסייה אחרת עם אותו שם שעמדה במקום ונחרבה באסון התאומים. הכנסייה המקורית נוסדה ב-1916 והייתה חלק מהשכונה התוססת שקדמה למרכז הסחר העולמי. שווה כניסה.

תצפית ממגדל החירות – One World Observatory

התצפית ממגדל החירות היא הראשונה מבין שלושת התצפיות שנפתחו בעיר בשנים האחרונות. כיום היא לדעתי קצת חוסה בצילה של Summit אבל היא עדיין מספקת חוויה ייחודית בעיקר כי היא מרוחקת מכל יתר התצפיות האחרות ולכן מספקת זווית ייחודית. אם הלכתם, שימו לב למעלית המהממת ולמיצג אחרי שיוצאים ממנה.

כדאי לבדוק אם נמכרים כרטיסים מוזלים דרך גרופון.

מתחם איטלי – Eataly NYC Downtown

סניף נוסף של השוק האיטלקי ממרכז העיר נמצא בתוך WTC4, חדש ונוצץ יותר מאחיו הבכור.

עלול להיות קצת מבלבל לאן בדיוק ללכת, אז פשוט כתבו Eataly Downtown ונווטו לשם.

בית הכלבו Century21

בית כלבו שאהוב מאוד על הישראלים המבקרים בעיר ונפתח מחדש ממש לאחרונה. נמצא ממש מול האוקולוס. חפשו את ה-Clearance. בדרך ליעד הבא שלכם אתם עוברים ליד Trinity Church, שבחצרה נמצאים הקברים הראשונים בעיר.

פסל השור המסתער – Charging Bull

פסל השור המפורסם שמסמל את חוסנה הפיננסי של העיר (שור מסמל עליות שערים בבורסה).

כדי להצטלם איתו תצטרכו לעמוד כמה דקות בתור. אופציה אחרת היא להצטלם עם האשכים שלו, שם לרוב התור קצר יותר…

הבורסה לניירות ערך (וול סטריט) – New York Stock Exchange

הבורסה המפורסמת של ניו יורק. בעבר היה אפשר להיכנס לסיורים בפנים, אבל האפשרות הזאת בוטלה מאז 9/11. אם תגיעו בעונה יעמוד בחוץ עץ האשוח ולמרגלותיו חנוכייה.

מול הבורסה נמצא The Federal Hall, שם הושבע לנשיאות ג'ורג וושינגטון (שפסלו בחזית הבניין) ושם התקיימה ישיבת הקונגרס הראשונה.

על הכביש מול המבנה ניצב גם הפסל Fearless Girl המסמל את העוצמה הנשית ואת כוחן של נשים בהנהגה.

נווטו משם לפסל Group of Four Trees (שתי דקות הליכה). הפסל נמצא ברחבה מפוארת בין בניינים מרשימים, אחד מהם זה וול סטריט 40, כיום בבעלות טראמפ, בעבר החזיק למשך חודש בתואר "הבניין הכי גבוה בעולם" (אפריל-מאי 1930).

מפה נווטו לכיוון היעד הבא שלכם, עדיף דרך רחוב ברודווי.

פארק בית העירייה – City Hall Park

פארק קטן ונחמד שבתוכו נמצא הבניין היפהפה של עיריית ניו יורק (נחנך ב-1912).

בסביבה נמצאים שני מבנים מרשימים נוספים שכדאי לשים לב אליהם.

האחד זה Manhattan Municipal Building שנחנך ב-1914 ומשמש גם הוא את עיריית ניו יורק.

השני זה The Woolworth Building שהיה הגבוה בעולם מ-1913 עד 1930 (לפני וול סטריט 40 מהסעיף הקודם).

גשר ברוקלין – Brooklyn Bridge

אחד הגשרים הכי מפורסמים בעולם, ובטח היפה שבהם.

נסו לתזמן את עצמכם בצורה כזאת שתעלו על הגשר לקראת השקיעה, ותרדו ממנו בצד של ברוקלין כשכבר החשיך. הליכה על הגשר היא חוויה יוצאת דופן, בגלל האווירה, בגלל ההיסטוריה (קראו קצת בויקיפדיה), ובעיקר בגלל הנוף המטריף למנהטן, במיוחד בשקיעה ובלילה. אל תשכחו להסתכל אחורה מדי פעם!

כשתגיעו לברוקלין רדו מהגשר ולכו לכיוון צומת הרחובות Washington ו-Water, שם נמצאת אחת מזוויות הצילום הכי מפורסמות בעיר (מצורפת תמונה שצילמתי שם).

המשיכו משם ל-Brooklyn Bridge Park עד גדת האיסט ריבר בין שני הגשרים (ברוקלין ומנהטן). זה ללא ספק המקום הכי יפה בעולם.

צמוד לפארק יש מתחם שנקרא Empire Stores, בתוכו מתקיים שוק שנקרא Timeout Market, ובקומה העליונה שלו יש Rooftop חינמי עם תצפית נהדרת לכיוון מנהטן.

בפארק עצמו יש קרוסלה צבעונית מהממת, אל תתביישו לעשות סיבוב…

עכשיו אתם יכולים לאסוף את עצמכם ולחזור למלון.

חלופה אחרת ולא פחות מומלצת לסעיף הזה היא פשוט להפוך את הדרך ולשלב גם את ברוקלין הייטס (במידה והזמן מאפשר לכם). קחו סאבווי 2/3 לכיוון Borough Hall בברוקלין, לכו משם לטיילת ברוקלין הייטס, עברו משם לפארק גשר ברוקלין בין שני הגשרים והמשיכו לחציית גשר ברוקלין.

יום ד'

"האאוטלט של המקומיים" – The Outlets at Bergen Town Center

זה בג'רזי, סעו לשם בתחבורה ציבורית. שימו לב שהמטרוקארד לא תופס ברגע שיצאתם מניו יורק.

הקפידו לסיים מספיק מוקדם כדי לחזור עם הקניות למלון ולהתארגן לערב.

ערב חובבים בתיאטרון אפולו – Amateur Night at The Apollo

מופע מצחיק ומהנה מאוד שכבר חפרתי עליו מספיק. משלב סטנדאפ ותחרות כישרונות חובבים.

המופע מתחיל ב-19:30. תגיעו לפחות רבע שעה לפני המופע כדי להיכנס בזמן.

במידה והגעתם אפילו מוקדם יותר, אתם יכולים לעשות סיבוב קצר ברחוב 125 בהארלם (הרחוב של התיאטרון) ולספוג קצת את האווירה של אחת השכונות הכי שמחות בעיר.

שני הסעיפים ביום הזה היו ההמלצה המקורית שלי לזוג החברים שעבורם נכתבה התוכנית הזאת. כמובן שניתן להחליף את האאוטלט הזה באחד האחרים והמוכרים יותר (ג'רזי גרדנס, וודברי וכד) ואת ערב החובבים בתיאטרון אפולו בכל המופע אחר שמעניין אתכם בברודווי או במשחק כדורסל (אם הגעתם בעונה).

אני באופן אישי חושב שאם הזמן שלכם בניו יורק מוגבל יחסית, אתם לא צריכים לבזבז זמן על אאוטלט (אבל מה אני מבין…).

יום ה'

סיור באו"ם (עברית) – UN tour

הסיור שלכם באו"ם מתחיל ב-10:30 ונמשך כ-45 דק', אבל צריך להגיע כחצי שעה לפני לצורך הרישום והבידוק הביטחוני. אתם צריכים להגיע לפינה הצפון-מערבית של צומת השדרה הראשונה ורחוב 45, שם מקבלים אישור כניסה (דרכונים חובה!). אח"כ עוברים לצד השני של הכביש ועומדים בתור לבידוק הביטחוני (סביר להניח שתראו את התור). אחרי שתכנסו חפשו את הדלפק של הסיורים המודרכים ועדכנו שהגעתם. אם אתם בעניין, יש גם קפיטריה וחנות מזכרות נחמדה.

כשתצאו מהאו"ם נווטו לכיוון Tudor City Greens ותעלו על הגשר מעל רחוב 42. זאת אחת מנקודות הצילום החביבות על הצלמים בעיר.

שימו לב לבניין קרייזלר המחודד, אחד היפים והמרשימים בעיר, שהיה הגבוה ביותר בעולם למשך 11 חודשים בשנים 1930-31.

עכשיו המשיכו על רחוב 42 לכיוון היעד הבא שלכם. הישארו בצד הימני של הכביש.

כשתגיעו לפינה של רחוב 42 והשדרה ה-2, לפני שתחצו את הכביש, שימו לב לשלט עם שמו של הרחוב. מוכר לכם?

אחרי שתחצו את הכביש תרימו את העיניים אחורה ותראו את דגל ישראל בראש הבניין – זאת הקונסוליה הישראלית בניו יורק.

סאמיט (תצפית) – SUMMIT One Vanderbilt

לא בא לי להרוס לכם עם יותר מדי תיאורים, אבל זאת חד משמעית התצפית הכי טובה בעיר, ואם יש לכם זמן ותקציב רק לתצפית אחת, זאת חייבת להיות סאמיט. כדאי להזמין כרטיסים מראש במיוחד אם אתם מגיעים בתקופה עמוסה.

קחו בחשבון שהחוויה שם לוקחת לרוב לפחות שעתיים.

גרנד סנטרל – Grand Central

מעבר לאולם המרכזי והמרשים שמוכר מהסרטים (וכדאי לקרוא עליו קצת), יש גם שוק חביב בצד המזרחי של התחנה, כל מיני חנויות לא כל כך זולות, מתחם אוכל בקומה התחתונה שכולל גם סניף של רשת מגנוליה בייקרי הכשרה (הבננה פודינג נחשב לקלאסיקה), ואם הגעתם בתקופה הרלוונטית גם יריד חגים נחמד.

אם תרצו ואתם לא מתביישים תוכלו לנסות גם את החווייה האקוסטית המוזרה בהיכל הלחישות…

מפה אתם לוקחים את קו סאבווי 7 לכיוון התחנה הבאה שלכם (רדו בתחנה האחרונה – רחוב 34).

הדסון יארדס – Hudson Yards

מתחם חדש בשכונת צ'לסי (שבה תבלו גם את המשך היום) שלאחר פתיחתו נחשב הכי "לוהט" בעיר למשך לא מעט חודשים. יש שם קניון יוקרתי מאוד (שסביר להניח שאין לכם זמן להיכנס אליו כי היום הזה די עמוס), מרכז אמנויות במה מרשים (עם גג נפתח!), וגולת הכותרת לפחות עבור התיירים היא מה שמכונה כבר "אייפל של ניו יורק"- The Vessel, שאם יש לכם מזל תוכלו גם לטפס עליו (הווסל נפתח ונסגר לסירוגין לעליית מבקרים מאז הקמתו עקב מספר התאבדויות).

מהדסון יארדס תמשיכו ברגל ליעדים הבאים שלכם.

טיילת היי ליין – High Line

בעבר זה היה קו רכבת עילית ששינעה סחורות צפונה, אבל המפעלים והתעשיות מזמן כבר הועתקו לאזורים אחרים. תקופה ארוכה זה עמד ללא שימוש, עד שלפני מספר שנים נפתחה על קו הרכבת הישן טיילת עילית שעוברת לאורך צ'לסי ומאפשרת לראות את השכונה "מהאוויר".

בדר"כ יש גם יצירות ומיצגי אומנות שונים מפוזרים לאורך הטיילת.

אתם עולים על הטיילת בחלק הצפוני שלה והולכים דרומה עד הסוף.

מתחם Samsung 837

מרכז חוויתי של סמסונג שמאפשר להתעדכן בכל החידושים האחרונים ולהתנסות בגאדג'טים השונים. מומלץ לחובבי המותג ולחובבי טכנולוגיה בכלל.

צ'לסי מרקט – Chelsea Marke

השוק שנתן את ההשראה לשרונה מרקט בתל אביב שוכן במפעל הישן של עוגיות אוראו. יש שם הרבה אוכל (כולל מזנון של אייל שני), קצת שוק פשפשים וקצת ציוד לבית. אפשר להיכנס מצד אחד ולצאת מהצד השני.

סמוך לשוק נמצא מקדש הקפה Starbucks Reserved (אל תוותרו! זה מטורף!).

מתחת לשוק יש מתחם של אומנות וידאו מוטרפת שנקרא ARTECHOUSE NYC. אני ממליץ עליו בחום. חווייה יוצאת דופן.

מפה קחו סאבווי לכיוון היעד הבא (או למלון, בהתאם לזמן שנותר לכם).

מחזמר Book of Mormon

המחזמר מתקיים בשעה 19:00 ב-Eugene O'Neill Theatre.

ממליץ מאוד לקרוא את כל הערך בויקיפדיה על המופע כדי שיהיה לכם קל יותר להבין הכל.

(המחזמר הזה היה בתוכנית המקורית והוא אכן מומלץ בחום, כמובן שניתן לבחור בכל מחזמר אחר)

אציין שבתוכנית המקורית היום הזה לא כלל את תצפית סאמיט (שעדיין לא נפתחה אז). התוספת של התצפית היא די משמעותית ולכן הורדתי סעיפים אחרים מהיום הזה, ועדיין זה יום עמוס למדי אז קחו זאת בחשבון.

יום ו'

האי רוזוולט – Roosevelt Island

אי מאורך על איסט ריבר בין מנהטן לקווינס. אפשר להגיע לשם ממנהטן באמצעות סאבווי או רכבל. ברור מה עדיף… נווטו ל-Tramway Plaza (זה בשדרה ה-2 בין רחוב 59 ל-60), שם נמצאת תחנת הרכבל בצד של מנהטן. הנסיעה ברכבל כלולה בכרטיס המטרוקארד השבועי. כשאתם נכנסים נסו להיצמד לחלונות הדרומיים (ימין עם כיוון הנסיעה). בדרך תראו את מנהטן דרך גשר קווינסבורו המיוחד.

אחרי כ-4 דקות הרכבל מגיע לאי. באי עצמו אין כל כך מה לעשות, אבל בהחלט יש מה לראות כי הנוף למנהטן מרהיב. פשוט צאו להליכה דרומה לאורך הגדה המערבית של האי שמשקיפה למנהטן, עד לפארק לזכר הנשיא פרנקלין דלאנו רוזוולט שנמצא בקצה הדרומי. אם במקרה הגעתם באביב תתכוננו להתעלף מהיופי של פריחת הדובדבן. בדרך תראו את הקמפוס המשותף לאוניברסיטת קורנל ולטכניון, ובהמשך תעברו ליד בית החולים ההיסטורי לחולי אבעבועות שחורות. הגעתם לקצה? יופי, צלמו סלפי וחזרו באותה הדרך.

בחזור ברכבל מומלץ אפילו יותר להיצמד לחלונות הדרומיים (שמאל עם כיוון הנסיעה), ולהנות לא רק מהאיסט ריבר ומהגשר, אלא גם מהצורה שהשדרות ה-1 וה-2 נגלות לעין כשנכנסים למנהטן.

אחרי שירדתם מהרכבל, לכו ליעד הבא שלכם דרך רחוב 57. כשאתם מגיעים לפינה של רחוב 57 והשדרה הרביעית, תעיפו מבט דרומה על השדרה הכי אלגנטית בעיר. שימו לב לבניין מטלייף ש"חוסם" את המשך השדרה. מתחתיו נמצאת תחנת גרנד סנטרל שביקרתם בה אתמול.

בניין טראמפ – Trump Tower

כשטראמפ היה בשלטון ניתן היה לראות בחוץ כל מיני מקומיים ותיירים מצלמים סלפי עם אצבע משולשת לכיוון הבניין וכד'. היו פשוט כדאי להיכנס לסיבוב קצר בלובי ולהתרשם מהפאר, וזאת גם הזדמנות לעצירה בשירותים נקיים יחסית.

גרנד ארמי פלאזה – Grand Army Plaza

כיכר במפגש השדרה החמישית ורחוב 59, בפינה הדרום-מזרחית של סנטרל פארק.

ממערב מלון פלאזה המפורסם, ממזרח חנות מגניבה של אפל, ומצפון סנטרל פארק. בחנוכה מדליקים פה מדי ערב את החנוכייה הכי גדולה בעולם.

לכו דרך רחוב 59 ליעד הבא שלכם. שימו לב בדרך איך נגלות לכן משמאל השדרות ה-6 וה-7.

כיכר קולומבוס – Columbus Circle

כיכר במפגש השדרה השמינית ורחוב 59, בפינה הדרום-מערבית של סנטרל פארק. בדצמבר מתקיים פה שוק חגים מקסים. כרגע פשוט כנסו משם לסנטרל פארק.

סנטרל פארק – Central Park

שמעו משהו מדהים – הסנטרל פארק קטן יותר מפארק הירקון (!!!).

אבל בכל זאת, בפארק המרכזי של ניו יורק אפשר להעביר יומיים בלי להספיק את כל האתרים ופינות החמד שיש לו להציע. בגלל שאתם ישראלים חסרי סבלנות, אכתוב לכם מסלול של 3-4 שעות שכולל בתוכו את רוב תחנות החובה בפארק, ואתם תנווטו מנקודה לנקודה לפי הסדר (תרגישו חופשי לחרוג אם ראיתם משהו שמשך לכם את העין, אבל נסו תמיד לחזור להמשך המסלול).

אלה הנקודות:

א. Gapstow Bridge

ב. The Mall

ג. Bethesda Fountain

ד. Alice in Wonderland

ה. Bow Bridge (הגשר הכי מוכר בפארק, שימו לב שאתם צריכים להגיע אליו מכיוון צפון)

ו. Strawberry Fields (אתר הנצחה לג'ון לנון)

ז. The Dakota (יציאה קטנה מהפארק כדי לראות את הבניין שבו גר ובחזיתו נרצח לנון)

ח. Belvedere Castle

התחנה הבאה שלכם אמנם בסנטרל פארק, אבל היא ראויה לסעיף נפרד.

המטרופוליטן – The Met

מוזיאון המטרופוליטן לאומנות הוא אחד הגדולים והחשובים בעולם מסוגו, ואפילו אנשים חסרי תרבות יכולים להנות ממנו… ציורים של ואן גוך, מונה ורנואר, ארונות קבורה מצריים עתיקים, שריונות של אבירים, אובליסק ענק (בחוץ) ואפילו מקדש.

ממליץ להקדיש מעט זמן לכל חלק במוזיאון כדי לראות כמה שיותר ומצד שני לא להיתקע שם עד הערב. כדאי להיעזר במפת המוזיאון שמקבלים בכניסה.

(ההמלצה הזאת הייתה בתוכנית המקורית. שימו לב שאם אתם אדישים לאומנות אולי כדאי רק להיכנס לחנות המזכרות, ומצד שני אם אתם חובבי אמנות ומעוניינים לראות הכל, לא בטוח שזה מעשי להספיק את המטרופוליטן ביום הזה. פשוט תחליטו בהתאם לשעה ביום.)

בחזרה לסנטרל פארק

נווטו ל-South Gate House שנמצא על שפת JKO Reservoir. עכשיו תקיפו את האגם בניגוד לכיוון השעון. כשאתם מגיעים לצד השני (הצפוני) של האגם, כדאי שתעיפו מבט דרומה לכיוון מנהטן. אחרי שתרימו את הלסת מהרצפה ותנגבו את הדמעות (או שזה רק אצלי ככה), המשיכו לתחנת הסאבווי ברחוב 96 וחזרו לנוח במלון, כי בשלב הזה בטח כבר בקושי תצליחו לעמוד.

שבת

רוב רובו של האי מנהטן מסודר בצורה של שדרות ורחובות שפרושים שתי וערב. החריגה הבולטת היא שדרת ברודווי האלכסונית (היא פשוט הייתה לפני כולם), ובזכות האלכסון הזה נוצרו כל הכיכרות האהובים של העיר. בכל מפגש של ברודווי עם אחת משדרות האורך יש כיכר, ולכל כיכר אופי משלה.

את היום הזה תתחילו בווילג', תמשיכו בסיור כיכרות ותסיימו באזור המלון. אני רושם את התחנות שלכם בסדר כרונולוגי, פשוט נווטו על פי הסדר.

רחוב בליקר – Bleecker Street

קחו סאבווי (A/C/E) לכיוון תחנת רחוב 14, ולכו ברגל משם לכיוון היעד הבא שלכם דרך רחוב בליקר האגדי (אגב, הדירה של חברים נמצאת לא רחוק משם – חפשו במפות Friends Apartment).

וושינגטון סקוור – Washington Square Park

את הפארק סובבים הבניינים של אוניברסיטת ניו יורק והוא מהמם. בשבת בבוקר לרוב יש שם נגני רחוב וסטודנטים סטלנים ושמחים (בקיץ הם משתזפים על המדשאות בבגדי ים…).

אסטור פלייס – Astor Place

כמעט תמיד יש שם משהו מעניין, וגם אם לא, פשוט תהנו מהשיטוט בווילג'.

משם נווטו ל-Strand Book Store, חנות ספרים נהדרת (שימו לב למבצעים בחוץ).

יוניון סקוור – Union Square Park

(לפני שאתם מגיעים לכיכר מכיוון חנות הספרים, שימו לב לסניף של רשת מקס ברנר הישראלית משמאלכם ואם בא לכם כנסו להתפנק. אגב, גם סניף של רשת לחמים הישראלית נמצא לא רחוק)

בחלק הדרומי של הכיכר יש Holiday Market הכי גדול בעיר (אם הגעתם בעונה המתאימה). בחלק הצפוני יש שוק איכרים נחמד שפעיל בימים שני, רביעי, שישי ושבת.

מול הכיכר מדרום יש סניף של Whole Food Market, הסופרמרקט הכי נחשב בעיר ואפשר לקנות שם פירות טריים חתוכים או אוכל מוכן וכו'. סמוך אליו יש סניף של ברלינגטון. אני ממליץ בחום להיכנס ולעלות עד לקומה העליונה, אבל אל בשביל הבגדים אלא בשביל הנוף המהמם לכיכר.

עכשיו תמשיכו על ברודווי לכיוון התחנה הבאה.

שימו לב שבלוק אחד לפני התחנה הבאה נמצאת החנות של הארי פוטר, תחנת חובה לחובבי הסדרה.

מדיסון סקוור – Madison Square Park

מדרום לכיכר נמצא בניין Flatiron המהמם ואחד היפים בעיר, שלמרבה הזעזוע מכוסה בבד שחור כבר תקופה ארוכה למדי לרגל שיפוצים. באופן כללי הכיכר והבניינים הסובבים אותה נאים מאוד.

בתוך הכיכר יש סניף של Shake Shack, רשת ההמבורגרים המאוד טעימים (לרוב עמוס שם, עדיף לאכול בסניף אחר), סמוך לכיכר יש סניף של Eataly, מתחם אוכל איטלקי טעים ונעים. בקומה העליונה בבניין יש מסעדה איטלקית מהממת עם עיצוב מיוחד לחגים שנקראת SERRA by Birreria.

מפה תמשיכו על השדרה החמישית ליעד הבא שלכם.

אתם יכולים בדרך לעצור לאכול צ'ורוס ב-Sweet Churros ברחוב 32, זה בכניסה למתחם מזון שנקרא Food Gallery. אח"כ תחזרו לשדרה החמישית ותמשיכו צפונה.

אמפייר סטייט בילדינג – Empire State Building

אחד משלושת הסמלים הכי מפורסמים של העיר (לצד פסל החירות וגשר ברוקלין). היה הבניין הכי גבוה בעולם במשך 39 שנים מבנייתו ועד להשלמת מגדלי התאומים ב-1970. אתם תסתפקו במבט מבחוץ ותמשיכו הלאה. הבניין נמצא בפינת השדרה החמישית ורחובות 33-34. פנו מהשדרה החמישית לרחוב 34 והמשיכו לכיוון היעד הבא.

(בהערת אגב אוסיף כאן שאני לא ממליץ לעלות לתצפית שם בביקור הראשון שלכם)

הרולד סקוור – Herald Square

כיכר עם אווירת ניו יורק קלאסית – המיית הרחוב והמון אדם.

בכיכר נמצא הסניף המרכזי של מייסיס – החנות הכי גדולה בעולם. אם עוד יש לכם כוח, כנסו לסיבוב.

אם נכנסתם, בכל קומה חפשו את ה-Clearance.

מפה תמשיכו על ברודווי עד למפגש עם רחוב 39 ותאמרו שלום לגולדה מאיר שפסלה ניצב במקום (חפשו בגוגל Golda Meir Square כדי לראות את המיקום המדויק).

אם אתם ישנים באזור טיימס סקוור או צ'לסי אז אתם כבר די קרובים למלון וסביר להניח שכבר תהיו קצת עייפים. אם כן חזרו למלון, ואם לא אתם יכולים להמשיך לביקור נוסף בטיימס סקוור או לשוקו חם בבראיינט הסמוך.

יום א'

הבוקר אתם אמורים לסיים את האריזה ולהעביר את המזוודות לשמירת חפצים של המלון עד שתצאו לשדה (בשעת הצ'ק אאוט לא תהיו במלון). נסו לצאת מהמלון מעט מוקדם יותר מהסטנדרט שלכם.

יש שתי אפשרויות רלוונטיות לחצי יום שנשאר לכם, הראשונה לדעתי עדיפה (אבל רלוונטית רק אם זה לא יום מעונן). לשיקולכם:

אפשרות א:

התצפית ממרכז רוקפלר – Top of The Rock

לדעתי התצפית הטובה בעיר (כתצפית נטו), וזאת גם פרידה הולמת ליום האחרון.

באותו בניין צולמה גם בתמונה המפורסמת Lunch atop a Skyscraper (גגלו וראו שאתם מכירים).

הכניסה לתצפית היא מרחוב 50 (אפשר גם מרחוב 49), ואם אתם מסתבכים פשוט שאלו את אחד העובדים לאן בדיוק לגשת. אתם צריכים לגשת קודם כל לקופה לרכוש כרטיסים (לא קריטי להזמין מראש בתקופה הזאת), ואז לעלות לתצפית. אני ממליץ לקנות בקופה את הפרוספקט שיאפשר לכם להבין מה אתם רואים. זה זול ומועיל וגם מזכרת נחמדה.

בדרך למעלה ינסו למכור לכם כל מיני שטויות (לדוג' תמונה שלכם על רקע הבניינים), חבל על הכסף.

אחרי התצפית, ממליץ בחום שאת הזמן שנשאר לכם נצלו לסיבוב אחרון במידטאון, בעיקר בכל האזור של המשולש שבתוכו הסתובבתם ביום הראשון (רוקפלר, טיימס סקוור, בראיינט פארק).

אפשרות ב (במידה וזה יום מעונן/גשום):

● מוזיאון הטבע – American Museum of Natural History

לפני שאתם הולכים למוזיאון עברו דרך המאפיה המפורסמת Levain Bakery לטעום את עוגיות השוקוצ'יפס המיתולוגיות. המוזיאון במרחק כמה דקות הליכה.

זה אחד המוזיאונים הנחשבים בעולם בתחומו, נמצא באפר ווסט סייד צמוד לסנטרל פארק.

תצוגות המוזיאון כוללות עשרות דיורמות (פוחלצי בע"ח בסביבתם הטבעית) מדויקות להפליא, שלדי דינוזאורים משוחזרים בגודל מלא, בע"ח ימיים וחרקים וגם פלנטריום מרשים.

יש כאלה שמבלים פה יום שלם וזה לא מספיק ויש כאלה שממצים אחרי שעתיים. לכם יש עוד טיסה היום אז אני מציע פשוט להתאים את הקצב לזמן שיש לכם.

● טיסה חזור

אתם ממריאים מ-JFK/EWR בשעה **:** וחייבים להיות שם 3 שעות לפני, זה אומר שלכל המאוחר 4 שעות קודם אתם צריכים לצאת מהמלון, עדיף 4.5 שעות.

אם אתם לוקחים מונית/אובר אז זה עד לטרמינל. אם תחליטו לחזור בתחב"צ אז זה בדיוק כמו ביום הראשון רק הפוך. לדעתי תחב"צ עלולה להיות קצת מעייפת בשלב הזה.

תהנו!!!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *